Datum/Tijd
Date(s) - 21/04/2016
19:30 - 21:30
Locatie
Hoogstraatgemeenschap
Actie tegen CETA- en TTIP-handelsverdrag in Eindhoven
Milieudefensie en het FNV vragen in Eindhoven en omgeving al geruime tijd aandacht voor de internationale handelsverdragen CETA en TTIP. Hieronder informatie daarover.
De twee organisaties hebben twee informatieavonden georganiseerd en vervoer naar de demonstratie in Amsterdam geregeld.
De SP, OAE, Groen Links, BBL, LPF en PvdA vormden in de Eindhovense gemeenteraad een meerderheid voor een motie tegen TTIP.
Op 31 mei is er een ambtelijke bijeenkomst van de handelsraad van de EU.
Daarom heeft Milieudefensie besloten om zaterdag 28 mei 2016 tot een landelijke actiedag te maken.
Milieudefensie wil in vijf grotere steden extra werk maken van deze landelijke actiedag. Een van die steden is Eindhoven. Milieudefensie wil op deze dag een breed gedragen protest van de grond tillen. Daartoe zoekt Milieudefensie Eindhoven contact met zoveel mogelijk geïnteresseerde partners in en rond Eindhoven.
Ter voorbereiding op genoemde actiedag belegt Milieudefensie een bijeenkomst
op donderdag 21 april
om 19.30 uur
op het adres Hoogstraat 301B
Het doel van de bijeenkomst is om ideeën te ontwikkelen en activiteiten vorm te geven ten behoeve van de actiedag.
Alle mensen en organisaties, die vinden dat TTIP en CETA gestopt moeten worden en die zich daarvoor willen inzetten, zijn welkom.
De avond wordt geleid door Lynn van Leerzem, namens de landelijke Vereniging Milieudefensie organizer inzake TTIP, en de Eindhovense Milieudefensievoorzitter Wen Spelbrink.
- – – – – – – – – – – – –
TTIP is het handelsverdrag tussen de EU en de VS, CETA tussen Canada en de VS.
Over TTIP wordt nog in beslotenheid onderhandeld. Daarom is de tekst nog niet officieel bekend. De tekst van CETA is klaar en in principe gereed voor besluitvorming. Deze wordt eind 2016 of begin 2017 verwacht, als er niets tussen komt.
Beide verdragen gaan vooral over wederzijds standaarden en normen op het gebied van arbeids-omstandigheden, voedselproductie, milieuwetten, dierenwelzijn etc. Kort door de bocht gezegd wordt de slechtste norm de toekomstige standaard.
Het hoofdprobleem met beide verdragen is dat grote internationale bedrijven er de mogelijkheid door krijgen grote claims in te dienen als landen wetten en regels indienen waardoor deze bedrijven menen in hun winstverwachting teleurgesteld te worden. Deze claims worden buiten de rechtsstaat om achter gesloten deuren behandeld in speciale geschillencommissies. Daarom heeft de Duitse Richtersbund al geprotesteerd. Deze meent dat de Duitse rechtsstaat prima in staat is zelf civiele claims te beoordelen.
Het is nog onduidelijk in of ons parlement TTIP en CETA mag behandelen, terwijl in feite toch beide verdragen een aantasting van de nationale soevereiniteit zijn.